L'eruga defoliadora del boix torna a fase d'eruga: protegeix els teus boixos

Diumenge, 23 de setembre de 2018 a les 00:00

L'eruga defoliadora del boix està afectant els boscos de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, per això us volem donar una sèrie de recomanacions pel seu tractament, que trobareu en la imatge adjunta.

L’eruga defoliadora del boix és un lepidòpter originari de l’est d’Àsia que es va detectar per primera vegada a Europa (Alemanya) l’any 2007. Des d’aleshores s’ha anat estenent cap al sud. Després dels greus danys observats el 2016 a la Garrotxa, aquest any està tenint una expansió important a la zona de les Guilleries-Savassona, amb més de 1.000 hectàrees afectades, situades principalment als municipis de Tavèrnoles i Vilanova de Sau.

Les erugues, que poden arribar als 4 cm de longitud, s’alimenten de fulles de boix, provocant la seva defoliació. Des de l’Espai Natural s’han iniciat diverses accions per estudiar la biologia i l’evolució de la plaga, i s’han fet tractaments experimentals localitzats per provar l’eficàcia de les aplicacions amb Bacillus thuringiensis, un producte biològic selectiu que afecta el sistema digestiu de les erugues, que no té cap incidència sobre les persones, i que en el medi natural es degrada ràpidament a compostos no tòxics.

Les proves, convenientment senyalitzades sobre el terreny, s'han fet en espais emblemàtics i d’elevat ús públic de l’Espai Natural, com a Sant Feliuet i a les escales de Foquers (Tavèrnoles). També s’ha redactat i distribuït una fitxa de recomanacions generals entre els ajuntaments del consorci, per tal d’informar a la ciutadania sobre què pot fer per combatre aquesta plaga en l’àmbit de la jardineria privada.

Darrera actualització: 28.09.2018 | 10:58